Παρένθετη Μητρότητα

Παρένθετη Μητρότητα

 

Από το συνδυασμό των άρθρων 2 παρ. 1 περ. β’ , 3 αρ. 8 και 9, 4, 13 του ν. 3305/2005 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 7 του ν.4958/2022 και των άρθρων 1455 – 1460, 1464 ΑΚ και 799 ΚΠολΔ προκύπτει ότι η παρένθετη μητρότητα, η μεταφορά, δηλαδή, γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας και η κυοφορία από αυτήν, επιτρέπεται με δικαστική άδεια ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί το παιδί.

Το Δικαστήριο, που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, χορηγεί την άδεια μόνο εάν συντρέχουν οι όροι του άρθρου 1458 ΑΚ, αν, δηλαδή, η γυναίκα που ζητά την άδεια είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει, η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει είναι, ενόψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία, υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των μερών και τα γονιμοποιημένα ωάρια δεν ανήκουν στην κυοφόρο.

Η άδεια πρέπει να υφίσταται πριν τη μεταφορά των γονιμοποιημένων ωαρίων και από την έκδοση της οριστικής απόφασης που την χορηγεί δημιουργείται το τεκμήριο ότι μητέρα του τέκνου είναι η γυναίκα που ζήτησε και έλαβε την δικαστική άδεια. Το τεκμήριο ισχύει ακόμη και αν η δικαστική άδεια χορηγήθηκε παρά την έλλειψη των όρων του νόμου, η έλλειψη όμως αυτών μπορεί να οδηγήσει σε προσβολή της απόφασης, με την άσκηση ενδίκων μέσων και μόνο αν η απόφαση που χορήγησε την άδεια καταστεί αμετάκλητη, καλύπτεται το σφάλμα της και το τεκμήριο ισχύει (Έφη Κουνουγέρη – Μανωλεδάκη, Οικογενειακό Δίκαιο II, σ. 55, Θ. Παπαχριστού, Εγχειρίδιο Οικογενειακού Δικαίου, σ. 252, σχετ. Δ. Παπαδοπούλου-Κλαμαρή, Η συγγένεια, σ. 213).

Το ζήτημα, δηλαδή, των συνεπειών της παραβίασης των όρων του άρθρου 1458 ΑΚ συναρτάται με τη διάταξη του άρθρου 1464 ΑΚ, η οποία ρυθμίζει την ίδρυση της συγγένειας και ρητά ορίζει ότι η συγγένεια με τη γυναίκα που επιθυμεί το παιδί ιδρύεται μόνο εφόσον έχουν τηρηθεί οι όροι του άρθρου 1458 ΑΚ, ενώ αν το τελευταίο δεν συμβαίνει, παραμένει σε ισχύ ο κανόνας ότι μητέρα γίνεται η κυοφόρος που γεννά. Σύμφωνα δε με το άρθρο 799 παρ. 1 ΚΠολΔ για την χορήγηση άδειας για κυοφορία τέκνου από άλλη γυναίκα καθιερώνεται η αρμοδιότητα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, στην περιφέρεια του οποίου έχει τη συνήθη διαμονή της η αιτούσα ή εκείνη που θα κυοφορήσει το τέκνο.

 

Δικηγορική Εταιρεία

Καρπούζης–Λιανού & Συνεργάτες

Call Now Button