07 Φεβ Ανάκληση Διαθήκης
Η ανάκληση διαθήκης αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του διαθέτη, επιτρέποντάς του να τροποποιεί ή να ακυρώνει προηγούμενες διατάξεις της τελευταίας του βούλησης. Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, τα άρθρα 1763 έως 1768 ρυθμίζουν τους τρόπους και τις συνέπειες της ανάκλησης διαθήκης.
Τρόποι ανάκλησης διαθήκης
Το άρθρο 1763 του Αστικού Κώδικα προβλέπει δύο κύριους τρόπους ανάκλησης μιας διαθήκης:
- Μεταγενέστερη διαθήκη: Ο διαθέτης μπορεί να ανακαλέσει προηγούμενη διαθήκη με ρητή δήλωση σε νέα διαθήκη. Αν η μεταγενέστερη διαθήκη ανακληθεί, η προηγούμενη διαθήκη επανέρχεται σε ισχύ, σαν να μην είχε ποτέ ανακληθεί.
- Δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου: Η ανάκληση μπορεί να γίνει με δήλωση του διαθέτη ενώπιον συμβολαιογράφου, παρουσία τριών μαρτύρων, τηρώντας τις διατυπώσεις των συμβολαιογραφικών εγγράφων. Αν αυτή η δήλωση ανακληθεί με τον ίδιο τρόπο, η διαθήκη ενεργεί σαν να μην είχε ανακληθεί.
Σιωπηρή ανάκληση
Το άρθρο 1764 του Αστικού Κώδικα ορίζει ότι μια μεταγενέστερη διαθήκη καταργεί την προηγούμενη μόνο κατά το μέρος που εναντιώνεται σε αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και χωρίς ρητή δήλωση ανάκλησης, οι διατάξεις της νέας διαθήκης που είναι ασυμβίβαστες με την προηγούμενη θεωρούνται ότι την ανακαλούν σιωπηρά. Αν η μεταγενέστερη διαθήκη ανακληθεί, η προηγούμενη ενεργεί σαν να μην είχε ανακληθεί.
Ελευθερία ανάκλησης
Η δυνατότητα ανάκλησης της διαθήκης ανά πάσα στιγμή αντικατοπτρίζει την αρχή της ελευθερίας του διαθέτη να διαμορφώνει την τελευταία του βούληση. Αυτό το δικαίωμα είναι αναφαίρετο και δεν επιδέχεται περιορισμούς, διασφαλίζοντας ότι ο διαθέτης μπορεί να προσαρμόζει τις διατάξεις του ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της ζωής του.
Ανάκληση Ιδιόγραφης Διαθήκης
Ιδιόγραφη διαθήκη μπορεί να ανακληθεί και αν ο διαθέτης με πρόθεση ανάκλησης καταστρέψει το έγγραφό της ή επιχειρήσει σ’ αυτό μεταβολές, με τις οποίες συνήθως εκφράζεται η βούληση για ανάκληση έγγραφης δήλωσης. Αν ο διαθέτης κατέστρεψε το έγγραφο της διαθήκης, ή το μετέβαλε με τον τρόπο που σημειώθηκε, τεκμαίρεται ότι είχε σκοπό να ανακαλέσει τη διαθήκη.
Ανάκληση μυστικής διαθήκης
Διαθήκη μυστική θεωρείται ότι έχει ανακληθεί, αν ο διαθέτης αναλάβει το έγγραφο που περιέχει την τελευταία βούλησή του και που είχε εγχειριστεί στο συμβολαιογράφο και σφραγιστεί. Αυτή η διάταξη εφαρμόζεται και αν το έγγραφο αυτό θεωρηθεί ότι έχει ισχύ ιδιόγραφης διαθήκης.
Ο διαθέτης μπορεί να ενεργήσει οποτεδήποτε την ανάληψη. Η απόδοση του εγγράφου μπορεί να γίνει μόνο προσωπικά στο διαθέτη. Για την απόδοση συντάσσεται πράξη κατά τις κοινές διατάξεις, κάτω από την πράξη της κατάρτισης της μυστικής διαθήκης.
Συνέπειες της ανάκλησης
Με την ανάκληση, η διαθήκη παύει να ισχύει, και η κληρονομική διαδοχή καθορίζεται είτε από μεταγενέστερη διαθήκη είτε, ελλείψει αυτής, από τις διατάξεις της εξ αδιαθέτου διαδοχής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάκληση μπορεί να είναι ολική ή μερική, επηρεάζοντας αντίστοιχα το σύνολο ή μέρος των διατάξεων της διαθήκης.
Συμπεράσματα
Η ανάκληση διαθήκης είναι ένα κρίσιμο εργαλείο που επιτρέπει στον διαθέτη να διασφαλίσει ότι η τελευταία του βούληση αντανακλά τις τρέχουσες επιθυμίες και συνθήκες της ζωής του. Η κατανόηση των νομικών πτυχών της ανάκλησης είναι απαραίτητη για την ορθή διαχείριση των κληρονομικών υποθέσεων.
Στη δικηγορική εταιρεία Καρπούζης – Λιανού & Συνεργάτες, παρέχουμε εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες στον τομέα του κληρονομικού δικαίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για μια εξατομικευμένη συμβουλή και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας.
No Comments