Τα Είδη Διαθηκών στην Ελλάδα

Τα Είδη Διαθηκών στην Ελλάδα

 

Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διαθηκών, καθένας από τους οποίους διασφαλίζει διαφορετικό επίπεδο ασφάλειας και τυπικότητας. Η κατανόηση των χαρακτηριστικών τους είναι σημαντική για κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να επιλέξει την κατάλληλη μορφή διαθήκης σύμφωνα με τις ανάγκες του.

 

Ιδιόγραφη Διαθήκη

Η ιδιόγραφη διαθήκη είναι η απλούστερη μορφή διαθήκης και συντάσσεται αποκλειστικά από τον ίδιο τον διαθέτη. Για να είναι έγκυρη, ο διαθέτης πρέπει:

  • Να γράψει τη διαθήκη με το χέρι του (χειρόγραφη σύνταξη),
  • Να την υπογράψει στο τέλος του κειμένου, και
  • Να αναφέρει την ημερομηνία σύνταξής της. Η ιδιόγραφη διαθήκη δεν απαιτεί την παρουσία μαρτύρων ή συμβολαιογράφου, ωστόσο, συχνά συνίσταται να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος ή να κατατίθεται σε συμβολαιογράφο.

Ψευδής ή εσφαλμένη χρονολογία δεν επάγεται μόνη της ακυρότητα της ιδιόγραφης διαθήκης. Απλές προσθήκες σε περιθώριο ή σε υστερόγραφο υπογράφονται από το διαθέτη, διαφορετικά θεωρούνται σαν να μην έχουν γραφεί. Διαγραφές, παρεγγραφές, ξύσματα ή άλλα τέτοια εξωτερικά ελαττώματα βεβαιώνονται από το δικαστήριο που δημοσίευσε τη διαθήκη και μπορούν, κατά την κρίση του δικαστηρίου να επιφέρουν ολικά ή μερικά την ακυρότητα της διαθήκης.

Σημειώνεται δε ότι όποιος είναι ανίκανος να διαβάζει δεν μπορεί να συντάξει ιδιόγραφη διαθήκη.

 

Δημόσια Διαθήκη

Η δημόσια διαθήκη συντάσσεται με δήλωση από το διαθέτη της τελευταίας του βούλησης ενώπιον συμβολαιογράφου και απαιτεί την παρουσία τριών μαρτύρων ή δεύτερου συμβολαιογράφου μαζί με έναν μάρτυρα. Η διαδικασία αυτή προσφέρει αυξημένη ασφάλεια, καθώς η διαθήκη φυλάσσεται από το συμβολαιογράφο και καταγράφεται στα βιβλία του. Ο συμβολαιογράφος επιμελείται την ορθή διατύπωση και περιεχόμενο της διαθήκης, εξασφαλίζοντας ότι πληροί τις απαιτήσεις του νόμου.

Σημειώνεται δε ότι υφίστανται περιορισμοί ως προς τα πρόσωπα που συμπράττουν είτε ως συμβολαιογράφοι είτε ως μάρτυρες, οι δε μάρτυρες ορκίζονται ενώπιον του συμβολαιογράφου και του διαθέτη ότι θα τηρήσουν μυστικές τις διατάξεις της διαθήκης ως τη δημοσίευση αυτής.

Για τη διαθήκη συντάσσεται πράξη, που πρέπει να περιέχει: α) την ημέρα, το μήνα, το έτος και τον τόπο της σύνταξής της, β) τον προσδιορισμό του διαθέτη, ώστε να μη γεννιέται αμφιβολία για την ταυτότητά του, γ) το όνομα και επώνυμο του συμβολαιογράφου και των λοιπών προσώπων που συμπράττουν καθώς επίσης, χωρίς όμως ποινή ακυρότητας, την έδρα του συμβολαιογράφου και το επάγγελμα και την κατοικία των λοιπών προσώπων που συμπράττουν, δ) τη δήλωση της τελευταίας βούλησης του διαθέτη και τη μνεία ότι τηρήθηκαν όσα προβλέπονται στις διατάξεις του νόμου.

 

Μυστική Διαθήκη

Η μυστική διαθήκη συνδυάζει στοιχεία και από τις δύο παραπάνω μορφές. Ο διαθέτης συντάσσει τη διαθήκη με τον ίδιο τρόπο όπως την ιδιόγραφη και την παραδίδει σε συμβολαιογράφο ενώπιον τριών μαρτύρων ή δεύτερου συμβολαιογράφου μαζί με έναν μάρτυρα, διατηρώντας το περιεχόμενο κρυφό. Υφίστανται οι ίδιοι περιορισμοί ως προς το συμβολαιογράφο και τα λοιπά πρόσωπα που συμπράττουν όπως και στη δημόσια. Ο συμβολαιογράφος εκδίδει ένα δημόσιο έγγραφο για την κατάθεση της διαθήκης, αλλά το ίδιο το κείμενο της διαθήκης δεν αποκαλύπτεται μέχρι τον θάνατο του διαθέτη.

Η μυστική διαθήκη εξασφαλίζει την ασφάλεια φύλαξης και τη διατήρηση του απορρήτου του περιεχομένου της. 

Μυστική διαθήκη άκυρη ισχύει ως ιδιόγραφη, αν είναι έγκυρη ως ιδιόγραφη. 

Στη δικηγορική εταιρεία Καρπούζης – Λιανού & Συνεργάτες, παρέχουμε εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες στον τομέα του κληρονομικού δικαίου. Επικοινωνήστε μαζί μας για μια εξατομικευμένη συμβουλή και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας.

No Comments

Post A Comment

Call Now Button